Crnogorski Aikido Savez
Novosti
21.08.2023

II REDOVNI SEMINAR CAS Podgorica 24.- 25. JUN 2023

 Seminarska predavanja vodio Predrag Burić 6. dan Aikikai, predsjednik Crnogorskog aikido saveza. Jovo Karišik i Rajko Marojević iz aikido kluba Centar položili za SHO DAN. Čestitke novim nosiocima crnog pojasa.

Aikido klub Mornar iz Bara novi član Crnogorskog aikido saveza.

PAPENDAL HOLANDIJA – KRISTIJAN TISIJE 8. DAN AIKIKAI

Međunarodni aikido seminar u orgnizaciji nacionalne aikido organizacije Holandije. Seminar je vodio jedan od najboljih aikido učitelja današnjice Krisitijan Tisje 8. Dan aikikai – Francuska. Na seminaru je učestvovao Janko Burić 4. Dan Aikikai, trener aikido kluba Budućnost iz Podgorice, koji će Crnu Goru predstavljati na The World Combat Games koje se održavanju krajem oktobra u Saudijskoj Arabiji. Na seminaru internacionalno karaktera su takođe bili prisutni sportisti iz velikog broja zemalja a koji će nastupati na The World Combat Games.

MAJSKI SUSRETI BEOGRAD 20.-21. MAJ 2023

Međunarodni aikido seminar u organizaciji Aikido saveza Srbije. Seminar je vodio Mirko Jovandić 7. dan Aikikai. Dva instruktora Crnogorskog aikido saveza prisustvovala su ovom događaju.

STRUČNI AIKIDO SEMINAR ZA TRENERE Podgorica 07. MAJ 2023

Crnogorski aikido savez u saradnji sa Institutom za sport i sportsku medicinu  Crne Gore organizovao je stručni seminar za trenere. Obrađene su sledeće teme: Mjere prve pomoći kod najčešćih povreda na treningu, demonstracija mjera kardiopulmonalne reanimacije – predavač Igor Jokanović; Značaj nivoa kondicione spreme za sprovođenje aikido treninga - predavač Prof.Dr Petar Karadžić; Ishrana suplementacija i doping u sportu – predavač profesor Vlatko Stijepović; Platforma nacionalne Aikido škole, rangiranje i napredovanje, edukacija – dipl. ing. Predrag Burić predsjednik CAS;

GENERALNA SKUPŠTINA EAF 29.04.2023 Pariz Francuska

Biti ili ne biti, pitanje, da li EAF nastavlja da postoji ili se gasi?

PROLJEĆNJI AIKIDO SUSRETI Podgorica 22.-23. APRIL 2023

Seminarska predavanja održali Mirko Jovandić 7. dan i Predrag Burić 6. dan Aikikai. Tema seminara: napredne aikido tehnike, standardizacija bazičnih tehnika u radu sa nacionalnim aikido timom;

SVE AKTIVNOSTI SU SPROVEDENE UZ PODRŠKU MINISTARSTVA ZA SPORT I MLADE

17.04.2023

DAN REPREZENTACIJA CRNE GORE 10.mart

Ministarstvo sporta uručilo Crnogroskom aikido savez PLAKETU za doprinos promociji crnogorskog sporta.

ZIMSKI AIKIDO SUSRETI 03. – 05. Mart Podgorica.

Aikido klub Podgorica proslavio svoj 28 rođendan. Tom prilikom održan je seminar koji su vodili Dejan Đurašković 5. Dan Kendo i Predrag Burić 6. Dan Aikikai. Tema seminar rad sa oružjem: boken i jo.

FEBRUARSKI AIKIDO SUSRETI 25. – 26. Februar – Beograd, Srbija

Tradicionalana manifestacija, regionalnog karaktera u organizaciji Aikido saveza Srbije. Preko 70 učesnika. Broj zemalja učesnica 3: Srbija, Crna Gora, Hrvatska. Prisustvovala naša 3 instruktora. Predsjedniku CAS, Predragu Buriću uručena je diploma za visoko zvanje 6. Dan Aikikai Hombu.

PROSLAVA ROĐENDANA JAPANSKOG CARA – PODGORICA 10.02.2023

Hvala Ambasadi Japana na pozivu da budemo dio obilježavanja japanskog državnog praznika – rođendan japanskog Cara Naruhitoa.

VANREDNE SKUPŠTINE CAS

31. marta održane je vanredna sjednica Skupština Crnogorskog aikido saveza. Zapisnike sa skupština možete naći na strani dokumenta. 

Ove aktivnosti su realizovane uz podršku Ministarstva sporta i mladih Crne Gore.

31.12.2022

Dragi članovi Crnogorskog aikido saveza,

Želim vam svima srećnu Novu godinu. Koristim ovu priliku da vam se zahvalim za vašu nesebičnu podršku, saradnju i divne trenutke koje ste mi pružili tokom cijele godine. Želim da se zahvalim za sve uspjehe koje smo postigli u ovoj godini. U većoj mjeri smo ostvarili ciljeve koje smo postavili pred sobom.

Navešću neke od njih:

Izuzetan sportski uspjeh ostvarili su naši sportisti Janko Burić i Aleksandar Bošković koji su učestvovali na Svjetskim Igrama WORLD GAMES2022; ostvarili su vrhunski sportski rezultat u aikido sportu svojim nastupom u timu Internacionalne Aikido Federacije.

Crnogorski aikido savez je bio domaćin i organizator  Generalne skupština ,,Evropske aikido federacije''  EAF, koja se održala u Podgorici u periodu od 14. – 16. oktobra 2022. god. Prisutni su bili predstavnici sledećih zemalja: Francuska, Belgija, Portugalija, Monako, Mađarska, Holandija, Srbija, Crna Gora. Održan je i tradicionalni aikido seminar sa ,,embukaijem'' – demonstracijom aikidoa. Ovo je drugi put da Crnogorski aikido savez organizuje Generalnu skupštinu EAF. Prvi put je to bilo 2012.

Naši mladi instruktori su učestvovali na dva seminara iz programa za mlade Youth Program u organizaciji Internacionalne Aikido Federacije, u Papendalu Holandija i Atini Grčka.

Janko Burić član EUROPEAN Youth Working Group.

U Baru je po treći put osnovan aikido klub.

Nova godina je na pragu, trenutak koji donosi očekivanja bolje budućnosti. Nove odluke stvaraju mogućnosti da ostvarite svoje snove. Opušten um, mirna duša, veseo duh, zdravo tijelo, srce ispunjeno ljubavlju…

Da naša saradnja u Novoj godini bude još čvršća i bolja nego sve do sada.

Srećni praznici!

Predrag Burić

17.09.2022

Nova aikido sezona je počela. Da se osvrnemo na aktivnosti Saveza i događaje koji su realizovani u prethodnom periodu.

The World Games 2022 

Najvažniji događaj u ovoj godini su bile The World Games 2022 koje su održane u Sjedinjenim Američkim Državama (Birnigham, Alabama), od 08. do 18. Jula. Svjetske igre su međunarodni multi-sportski događaj koji svake četvrte godine organizuje Međunarodna asocijacija svjetskih igara, a organizuje se uz podršku Međunarodnog olimpijskog komiteta. 3.600 sportista iz 34 sporta i preko 100 zemalja nadmetaće se za 223 medalje tokom Svjetskih igara. Ovo je sportski događaj najvišeg ranga na kome mogu da nastupe aikido sportisti, obzirom da u aikidu nema organizvanih takmičenja.

Aleksandar i Janko sa Kei Izawom (potpredsjednik IAF) i Wilko Vriesamnom (predsjednik IAF)

Na ,,Svjetskim igrama'' (The World Games 2022) Crnu Goru su predstavljali Janko Burić 4.Dan (ak Budućnost) i Aleksandar Bošković 2.Dan (ak. Podgorica). Aikido je na ,,Svjetskim igrama'' bio demonstracioni sport. Internacionalna aikido federacija IAF je kroz kfalifikacije između predstavnika nacionalnih aikido timova iz 80 zemalja izabrala tim od 32 sportista koji su je predstavljali na ovom događaju. Član tima je bio i Shihan Yoshinobu Irie 7. Dan (Japan) kao i Patricija Hendriks 7. Dan (USA).

Sa Japanskim timom

IAF tim

Čestitamo Janku i Aleksandru na izuzetnom uspjehu.

PAPENDAL HOLANDIJA: IAF Youth seminar 22 – 24  Jul

Seminar u okviru programa za mlade, Internacionalne aikido federacije IAF; Predavanja na seminaru držao Toshio Suzuki Shihan, Hombu Dojo; Namijenjen je za mlade aikido trenere čiji rad je orijentisan ka mlađim kategorijama i djeci. Učestvovali Janko i Aleksandar.

VRNJAČKA BANJA 16 – 24 jul

Tradicionalni ljetnji Aikido kamp, u organizaciji Aikido Saveza Srbije, u Vrnjačkoj Banji održan je u julu mjesecu ove godine. Slike govore više od riječi.

BREZNA Aikido škola CAS – ljetnji aikido kamp;   18 – 23  avgust

Po drugi put je ljetnji aikido kamp CAS održan u etno selu Brezna.

Tema: rad sa oružjem – jo, boken, tanto; osnovne i napredne aikido tehnike. Seminarska predavanja vodio je tehnički direktor CAS, Predrag Burić 5 dan.

Ljetnji aikido susreti; 18 – 19 jun

Ne manje važan, iako smo ga stavili na kraju je II redovni aikido seminar CAS. Održana su polaganja za Kyu nivoe i dodjela Aikikai diploma. Seminarska predavanja vodio, Predrag Burić 5 dan.

Sve pomenute aktivnosti su izvedene uz podršku Ministarstva sporta, odnosno Uprave za sport i mladeCrnogorskog olimpijskog komiteta i Sekratarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice.

28.12.2021

SREĆNA NOVA GODINA

Još jedna godina je na izmaku. Završava se za neki dan. Bilo je puno događaja. Crnogorski aikido savez je realizovao većinu planiranih aktivnosti. Nekima od nas je 2021. bila uspješna, nekima manje uspješna. Nešto smo morali otkazati, ne našom krivicom, viša sila, nijesmo mogli uticati. Želim da sve ružne stvari ostavimo za sobom, i nadam se da smo iz godine koja ostaje za nama naučili dosta, kako bi nam naredna 2022. bila još bolja.   

Kraj godine je pravo vrijeme za sumiranje postignutih rezultata. Osvrnuću se na one najznačajnije:

13. oktobra 2021. na Generalnoj skupštini Internacionalne aikido federacije Crnogorski aikido savez primljen je u punopravno članstvo. Nekoliko generacija naših aikidoka su uložili više od 26 godina neprkidnog, predanog, marljivog, rada u razvoj  aikidoa u Crnoj Gori.

Janko Burić (DOJO BUDUĆNOST) 23.jula 2021. na međunarodnom seminaru u Vrnjačkoj Banji položio je za 4. dan Aikikai

Aleksandar Bošković (DOJO PODGORICA) 20.juna 2021. na III redovnom seminaru CAS u Podogirci položio je za 2. dan Aikikai

Radivoje Vučković (DOJO CENTAR) 20.juna 2021. na III redovnom seminaru CAS u Podogirci položio je za 2. dan Aikikai

Gledo Dragović (DOJO CENTAR) 20.juna 2021. na III redovnom seminaru CAS u Podogirci položio je za 1. dan Aikikai

Dušanka Samardžić (DOJO AKADEMIJA) 19.decembra 2021. na IV redovnom seminaru CAS u Podogirci položila je za 1. dan Aikikai 

Zarija Vujović (DOJO AKADEMIJA) 19.decembra 2021. na IV redovnom seminaru CAS u Podogirci položio je za 1. dan Aikikai

Novogodišnja noć je pravo vrijeme da sebi postavite nove ciljeve, donesete odluku da ih ostvarite u 2022. Definisanje ciljeva i čvrsta odluka da se oni ostvare, nezaobilazan je korak na putu uspjeha.

Neka vam Nova godina donese sreće, uspjeh u novim ciljevima i nevjerovatna dostignuća ali i zdravlje da sve to ostvarite!

Želim vam srećnu Novu godinu!

Predrag Burić

27.12.2021

IV redovni aikido seminar održan je 18. i 19. decembra u Podgorici. Na ovim aikido susretima učestvovali su aikido sportisti iz naših klubova: Podgorica, Budućnost, Akademija, Centar i Kotor.

Za akido klub Akademiju posebno značajan seminar; dobili su prve nosioce crnog pojasa. Dušanka Samardžić i Zarija Vujović položili su za Sho Dan (prvi dan crni pojas).

Dušanka Samardžić postala je prva žena yudansha - aikido majstor (nosilac crnog aikido pojasa) u Crnoj Gori. Još troje sportista iz ak Akademija je položilo za učenička Kyu zvanja. Čestitke senseiju Edinu Ramoviću na izuzetnim rezultatima.

Seminarska predavanja održao je Predrag Burić 5. Dan Aikikai Hombu, predsjednik Crnogorskog aikido saveza.

Ova aktivnost CAS sprovedena je uz podršku Uprave za sport i mlade.

 

03.12.2021

Nakon skoro dvoije godine pauze, seminarska predavanja održao je Sensei Mirko Jovandić 7 Dan Aikikai Shihan. Tradicionalni redovni aikido seminar održan je 20. i 21. novembra 2021. u Podgorici. Seminar su prisustvovale aikidoke iz sledećih aikido klubova: Podgorica, Budućnost, Akademija i Centar. Naši drugari iz Kotora Tivta i Bara izostali su iz objektivnih razloga uzrokovanih Corona virusom. 

02.12.2021

20. po redu aikido susreti  AIKIDO TROFEJ BEOGRADA  održani su 23. i 24. oktobra 2021. u SC Centru Šumice - Beograd, Srbija.

Na ovoj međunarodnoj aikido manifestaciji učestvovali su predstavnici CAS, njih trojica iz aikido klubova Podgorica, Budućnost i Centar. Seminarska predavanja je vodio Sensei Mirko Jovandić 7. dan Aikikai Hombu Shihan. Preko 100 aikidoka iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, prisustvovalo je ovom događaju. 

Janko Burić trener ak BUDUĆNOST prima diplomu za 4.Dan Aikikai, od Sensei Mirka Jovandića

 

01.12.2021

AIKIDO KLUB BUDUĆNOST

 

 

06.10.2021

Redovni aikido seminar CAS, održan je  19. i 20. juna u Podgorici. Na seminaru su učestvovali sportisti iz aikido klubova: Podgorica, Budućnost, Akademija i Centar, njih tridesetak.Seminarska predavanja je vodio predsjednik CAS Predrag Burić 5. Dan Aikikai Hombu.

Uručene su Aikikai diplome sa ranijih polaganja.

Nikola Milačić, Nemanja Radević, Nebojša Dragojević i Predrag Popadić; (svi ak Centar) na slici sa predsjednikom CAS Predragom Burićem i svojim učiteljem Denisom Rekovićem 4. Dan Aikikai

Jovan Ivanović (ak Budućnost) sa svojim učiteljem Jankom Burićem 4.Dan Aikikai; na slici sa njima Predrag Burić i Aleksandar Bošković 2.Dan Aikikai (ak Podgorica)

Održana su polaganja za Kyu i Dan nivoe. Dobili smo novog aikido majstora – Gledo Dragović (ak Centar). Radivoje Vučković (ak Centar) i Aleksandar Bošković (ak Podgorica) položili su za 2. Dan.

Ovaj seminar je održan uz podršku Uprave za sport i mlade

06.10.2021

Na tradicionalnom aikido kampu u Vrnjačkoj Banji ove godine učestvovalo je preko 20 naših sportista iz aikido klubova: Podgorica, Budućnost, Akademija i Centar.

Janko Burić trener ak Budućnost položio je za zvanje 4. Dan Aikikai       

Ova programska aktivnost je realizovana uz podršku Uprave za sport i mlade

06.10.2021

U okviru Aikido škole CAS, BREZNA 2021 obrađen je rad sa oružjem – jo, boken, tanto; osnovne i napredne aikido tehnike. Na osnovu savremenih trendova aikida, posebna pažnja je posvećena standardizaciji bazične tehnike u radu sa mladom selekcijom Crne Gore.  Seminarska predavanja vodio tehnički direktor CAS, Predrag Burić 5 dan.

Aikido škola CAS – Brezna 2021 je održana uz podršku Uprave za sport i mlade

08.05.2021

NACIONALNI PROGRAM

MEĐUNARODNI PROGRAM

I  REDOVNI AIKIDO SEMINAR

OTKAZANO zbog važećih mjera za sprečavanje Covid 19

mjesto: Podgorica;

datum:17 – 18 april 2021

Redovni aikido seminar CAS

organizator: Crnogorski aikido savez

Regionalni aikido seminar

mjesto: Beograd - Srbija,

datum: 27. – 28. mart 2021

Regionalni aikido seminar u organizaciji Aikido saveza Srbije.

Seminar vodi Mirko Jovanidić 7. Dan Aikikai.

organizator: Aikido savez Srbije

II REDOVNI AIKIDO SEMINAR

mjesto: Podgorica;

datum:19 – 20 jun 2021 

Redovni aikido seminar CAS, na kome će se održati polaganja za Kyu i Dan nivoe. Seminar vodi tehnički direktor CAS, Predrag Burić 5 dan, sa asistentima . 

organizator: Crnogorski aikido savez

Regionalni aikido seminar-MAJSKI SUSRETI

mjesto: Beograd - Srbija,

datum: 22. – 23. maj 2021

Regionalni aikido seminar u organizaciji Aikido saveza Srbije.

Seminar vodi Mirko Jovanidić 7. Dan Aikikai.

organizator: Aikido savez Srbije

Evropska nedjelja sporta

CAS će uzeti uešće u obilježavanju Evropske nedjelje sporta, u septembru 2021, a u skladu sa programom koje donese Uprava za sport i mlade.

Generalna skupština Evropske aikido federacije EAF;

mjesto: Podgorica Crna Gora 2021

datum održavanja biće naknadno određen 

AIKIDO ŠKOLA CAS

mjesto: biće naknadno objavljeno, seminar će se odrati u Crnoj Gori  

datum: avgust 2021

Aikido škola CAS, u svom program će obraditi rad sa oružjem – jo, boken, tanto ( 2 treninga dnevno po 2 sata). Aikido tehnike svoju osnovu imaju u tehnikama borbe sa oružjem, posbno sa mačem i od suštinskog su značaja za rzumijevanje aikido principa.  Seminar vodi tehnički direktor CAS, Predrag Burić 5 dan, sa asistentima.

AIKIDO KAMP 

mjesto: Vrnjačka Banja, Srbija

datum: 17. - 25. jul. 2021

Tradicionalni ljetnji Aikido kamp, u organizaciji Aikido Saveza Srbije. 

Seminar vodi Mirko Jovandić 7. Dan - Srbija

III REDOVNI AIKIDO PROGRAM CAS

datum: 20. - 21. novembar 2021

organizator: Crnogorski aikido savez

Redovni seminar CAS koji će voditi   Mirko Jovandić Shihan 7. Dan, Srbija.

KONGRES INTERNACIONALNE AIKIDO FEDERACIJE 

datum: septembar - oktobar 2021

mjesto: Tokio Japan

Kongres IAF održava se svake četvrte godine u Japanu. Ovo je prvo zvanično učešće CAS na ovoj manifestaciji.

Zbog COVID pandemije moguće je da se Kongres održi online.

VI  REDOVNI AIKIDO SEMINAR

mjesto: Podgorica;

datum:18 – 19 decembar 2021

Redovni aikido seminar CAS, na kome će se održati polaganja za Kyu i Dan nivoe. Seminar vodi tehnički direktor CAS, Predrag Burić 5 dan, sa asistentima . 

organizator: Crnogorski aikido savez

Oktobarski trofej Beograda – međunarodni aikido seminar

mjesto: Beograd - Srbija,

datum: 23. – 24. oktobar 2021

Internacionalni aikido seminar u organizaciji Aikido saveza Srbije.

Seminar vodi Mirko Jovanidić 7. Dan Aikikai.

organizator: Aikido savez Srbije

   
14.04.2020

INSTRUKTORIMA AIKIDO SAVEZA

COVID-19 je oko nas. Globalne akcije protiv širenja pandemije je uslovilo našu izolaciju. I naše porodice, prijatelja, zajednice u cjelini. Sportska dešavanja su zaustavljena u našoj zemlji, svijetu. U takvom delikatnom trenutku umjesto u dvoranama i na terenima sportisti vrijeme provode kući u izolaciji, neki u karantinu. Kako trenirati u tim uslovima? Moraju da treniraju sami. Tu pomaže kreativnost i snalažljivost pojedinca. Njihova ali i i vaša. Morate ih ohrabriti, održati aikido u svijesti.

U tome su tradicionalne borilačke vještine u prednosti. Aikido nas uči da ostanemo mirni kada se suočavamo sa opasnošću, da budemo prilagodljivi i da neutrališemo prijetnje na način koristan za zajednicu. Kao aikido instruktori klubova, mi smo svojevrsni lokalni sportski pedagozi odgovorni da štitimo sebe, članove kluba (dođoa) i zajednicu.

Pravi je izazov ostati u kondiciji kada dan morate provesti u kući. Prostor za vježbanje je ograničen, neadekvatan. Izuzev ako nemate dojo kod kuće. Zgibovi, trbušnjaci, sklekovi i slično nijesu zamjena za  trening vještine. Pogotovo što većinu aikido tehnika ne možete uvježbavati bez partnera. Međutim dio vještine možete održavati u dnevnoj, hodniku, garaži, dvorištu. Za padove, suburije (tehnike sa štapom ili mačem), tai sabaki (kretanje), i određene vježbe za elastičnost i zagrijavanje.  Ko ima iskustva sa jogom ili tai či-jem, smatram da je korisno upražnjavati i te discipline.

Aikido povezuje ljude, razvija komunikaciju. Vjerujem da to možemo iskoristiti ovu priliku za inovacije i povezivanje sa našim učenicima na nove načine. Treba se potruditi da nas prate kroz ovo teško razdoblje. Mnogi su povezani putem društvenih mreža. Ako ste povezani s nekim iz druge zemlje pogledajte njihov trenutni status, što preduzimaju da prevaziđu teškoće. Ovo može biti prilika za povezivanje i stvaranje jačih prijateljstava i buduće saradnje.

Posljednjih nekoliko sedmica vidio sam mnogo inicijativa za pokretanje treninga putem interneta, ne samo u aikidou nego i drugim borilačkim sportovima kao što su karate i džudo. Za davanje smjernica za solo trening, izradu webinara. Dosta je inovativnih ideja korisnih da našu aikido zajednicu virtualno održimo na okupu. Digitalno učenje možemo iskoristiti kad što se stvari vrate u normalu. Da poboljšamo rad našeg dojo-a.

Sredstva ili alati na Internetu koje imam u vidu su:

  1. Facebook
  2. YouTube Chanel
  3. Website

 

Facebook

Članovi kluba moraju otvoriti profil (skoro svi ga već imaju), a vi uz to grupu ili stranu. Mnogi ne znaju distinkciju između tih pojmova. Stoga evo jasnih smjernica.

  1. Profil (profile) otvaraju ljudi, ličnosti. Jedna osoba. Profil jeste lično predstavljanje, tu sebe definišete, odate lične podatke u mjeri u kojoj želite, i afirmišete svoja razmišljanja. Prikazujete drugima što vas okupira, i vi ste tema. Ukoliko dopustite mogu i drugi diskutovati o vašem postu ako im dozvolite u okviru profila. Na takozvanom zidu. Možete ograničiti ko sve može da vas prati, kome dozvoljavate da dopiše nešto jer vi ste gospodar prostora. Tu oglašavate uspomene, dijelite porodičnu ili mentalnu situaciju sa odabranima i vi imate apsolutnu kontrolu ko može biti u tom krugu. Profil je osnova. Preko koje predstavljate zajednici. Polazište da pristupite složenijim kategorijama na Facebooku. Mnogi ne znajući bit postojanja otvore profil sa imenom kluba ili organizacije što ovih dana ta kompanija od slučaja do slučaja provjerava. Kad uoči ukida profile (prvo opomene). Jer su za bilo kakvu grupu ljudi ili nekakvu organizaciju i firmu namijenjene preostale dvije kategorije (strana i grupa).
  2. Strana (page) je svojevrsno službeno predstavljanje organizovane grupe ljudi, organizacije, firme, i tu su logo, opis djelatnosti, adresa i osnovni podaci. To je svojevrsna web strana koolektiva na Facebooku i namijenjena je saopštenjima, novostima, direktivama rukovodstva. Strana (page) nije, kako mnogi misle, za komunikaciju između članova. Naš aikido savez, recimo, ima svoju stranu kojom se predstavlja svijetu i članovima https://is.gd/Xw8jh0 .
    Na strani se obično ne dozvoljavaju komentari izvanjaca, nego se ta objava (ako se želi) dijeli ne mjestu poželjnim za komentar. To mjesto je sledeća kategorija (grupe).
  3. Grupa (group) jeste mjesto za razmjenu mišljenja učlanjenih. To je prostor gdje ljudi (“profili“) mogu razmijeniti mišljenje, ali je dozvoljeno i „stranama“ da učestvuju, jer se smatra da se time izražava stav rukovodstva neke organizacije, firme, kluba. Može se reći da je grupa najdinamičnija Facebook kategorija. Mjesto za susret i interaktivnost korisnika Facebook-a bilo da su pojedinci („profili“) ili klubovi - savez („stane“). Naš Aikido savez ima svoju grupu „Aikido savez Crne Gore - Aikido Union of Montenegro“ https://www.facebook.com/groups/aikidosavezcg/. Tu mogu razmjenjivati mišljenje svi članovi kao pojedinci, klubovi, bilo naši ili gostujući.

Dakle pozivam trenere da naprave svoj lični profil na Facebooku, preporučite to svojim članovima isto.
Posebno za svoj klub sačinite – stranu. Lako se to napravi, slijedite rutinu. Nakon toga možete na strani kluba oglasiti osnovne podatke, sjedište, trenere, početak/kraj rada, raspored treninga i važna obavještenja vezana za život kluba. Svi koji poslije kliknu da im se sviđa vaša strana (klub) dobijaće obavještenja kad nešto novo izbacite. Tako će biti u toku.
Dodatno možete ta saopštenja podijeliti na grupi Aikido Saveza ukoliko hoćete da svi znaju, da popularizujete vašu aktivnost, a možete osnovati zasebno grupu vašeg kluba. Ukoliko u postavkama odredite da je privatna tamo će diskutovati samo ni kojima date pristup. Na primjer klub „Hombu“ može formirati grupu i ograničiti članstvo samo za svoje članove ili za sve kojima dopustite da „upadnu“ u krug. Ako odaberete prvo, ne znači zatvorenost, nego vam se u diskusiju o internim pitanjima neće miješati izvanjci nego samo članovi kluba (kojima to dozvolite).

Zašto sve ovo kažem? U vrijeme kad moramo biti po kućama možete virtuelno održavati vještinu postujući zanimljive klipove sa tehnikama, komentarišući zbivanja kod nas i u svijetu, postaviti zaboravljene fotografije ili teme. Možete organizovati video razgovore, sastanke, uživo u okviru grupe. Napravite koncept online aktivnosti. Angažujte i članove. Svake neđelje pripremite ili obezbijedite neki podsjetnik a naša Aikido zajednica živi: tekstove/postove/mišljenja o aikidou i vašem klubu. Šale i anegdote, sopstvene sadržaje ili sa interneta. Ukratko, sačuvajte članstvo. Njima će biti drago ako mislimo na njih.

YouTube

Kreirajte YouTube kanal za vaš Dojo. Ubacujte sadržaj kad imate, dodajte snimke. Pravite plej liste sa prikazom omiljenih učitelja, prepun ih je web. Koristite mogućnost da emitujete uživo. Privlači mnogo više pažnje nego snimak. Bolja je interakcija sa članovima, interesantnije.

 

Website

Predstavlja oglasnu tablu vašeg kluba. Isto što i Facebook strana, ali mnogo opširnije. Tu se postavljaju osnovne informacije o lokaciji Dojo-a, terminim treninga, godišnjem planu i programu aktivnosti, seminarima, planu i programu za polaganja, spisak članova, instruktori … Takođe se nalaze informacije o aikidou, klubu, interesantni linkovi i sl.

Naši instruktori će ovo mirovanje Dojo-a iskoristiti da pripreme i dorade novi nastavni plan i program, planiraju radionice, prezentacije, seminare i druge događaje koje ćemo izvesti kad se bude moglo. Ovo je izazov ovog vremena pa da vidimo da li smo dorasli i možemo li se prilagoditi. Nije za bespomoćne nego kreativne. Stvarajte osnovu za budući život na tatamiju. Vrijeme je „online“ akciju.

15.10.2018

Upravni odbor Evropske aikido fedracije  - EAF, bio je ovih dana u radnoj posjeti Crnogorskom aikido savezu. Redovno sjednica Upravnog odbora EAF održana je u Podgorici 05. i 06. oktobra 2018. god.

Delegaciju Evropske aikido federacije na čelu sa predsjednikom, gospodinom Luisom Selgadom primio je predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, gospodin Dušan Simonović. Razgovarano je o aikido sportu u Crnoj Gori, njegovom trenutnom statusu i budućim aktivnostima Crnogorskog aikido saveza. Zajednički zaključak je da aikido kao borilački sport jedinstven u svijetu, po tome što nema takmičenja, ipak uvažava, poštuje i ispunjava olimpijske principe, i da je kao takav prepoznat od MOK-a.  Luis Selgado je istakao da se više puta uvjerio u podršku koju Crnogorski aikido savez ima od strane Crnogorskog olimpijskog komiteta i njegovog predsjednika gospodina Simonovića. Iskoristio je ovu priliku da gospodinu Dušanu Simonoviću uruči zahvalnicu Evrposke aikido federacije za u znak priznanja za njegov doprinos razvoju AIKIDO-a u Crnoj Gori.

Tokom ove sjednice Upravno odbora EAF razmatrane su kandidature zemalja članica za organizaciju Generalne skupštine EAF i pratećeg seminara 2020 godine. Upravni odbor je odlučio da domaćin Generalne skupštine EAF 2020. godine bude Crna Gora. Mjesto održavanja i datum generalne  skupštine EAF, biće definisani naknadno i potvrđeni na sastanku Upravnog odbora EAF u Budimpešti aprila naredne godine. Treba pomenuti da 2020. Crnogrski aikido savez slavi 25 godina postojanja.

Održan je i zajednički aikido trening u dojo-u aikido kluba Budućnost, kome su prisustvovali su gosti iz EAF na čelu sa predsjednikom Luism Selgadom. Naše aikidoke imale su priliku da im svoje iskustvo tokom treninga prenese Luk Vermeulen 6. Dan – potpresjednik EAF.

02.05.2018

Prvi redovnis seminar CAS održan je 28. i 29. aprila, 2018. Seminarksa predavanja držao je Mirko Jovandić 6.dan Aikikai Hombu.


Generalna skupština Evropske aikido fedracije, je održana u Parizu (Francuska), 20. - 22. aprila 2018. godine. Takođe je održan prateći aikido seminar sa evropskim instruktorima, kome je prisustvovalo preko 500 aikidoka iz Evrope. Poseban kvalitet ovoj manifestaciji dala su tri predavanja koja je održao japanski učitelj Yoshimicu Yamada 8. dan. Upravni odbor Evropske aikido federacije će svoje redovno zasijedanje, održati u Podgorici, 06. i 07. oktobra ove godine.

Robert Levourch, Predrag Burić, Yoshimitsu Yamada, Mirko Jovandić
Mirko Jovandić, Luis Selgado (predsjednik EAF), Predrag Burić

 

Aikido (合気道)

Aikido (合気道) je savremena japanska borilačka vještina koju je razvio Morihei Ueshiba kao sintezu njegovih izučavanja više borilačkih vještina, filozofije i religijskih verovanja. Aikido se često prevodi kao "način ujedinjenje (sa) životnom energijom" ( KI ) ili kao "put harmonije duha". Cilj Ueshibe je bio stvaranje borilačke vještine koja se veoma efikasno može koristiti za odbranu, savladati svog napadača a takođe i zaštitu svog napadača od povreda. Može se reći da je aikido borilačka vještina koncipirana kao odbrana od neprovociranih napada. Aikido tehnike zasnovane su na sistemu poluga i bacanja, a principi na korišćenju energije protivnika. Njegove tehnike se sastoje od ulaska  ( irimi ) i okreta (tenkan), pokreta kojima se preusmjeravaju zamah i silina protivnikovog napada,  i bacanja ili poluga na zglobovima kojima se tehnika završava i uspostavlja kontrola. Zbog toga aikido mogu da vježbaju svi, nezavisno doba starosti. U Aikidou ne postoji napad, vještina je zasnovana na odbrani. To je jedinstven primjer u porodici borilačkih vještina. Ne postoji sistem takmičenja. Aikido kao borilačka vještina danas uživa u veliki ugled u svijetu, posebno zahvaljujući činjenici da je prepoznat od strane GAISF Globalne asocijacije sportova, i nalazi se na programu "Sport Acord Combat Games" (olimpijadi borilačkih sportova).